Projektové dny ve škole

18.06.2021 14:48

Projektové dny ve škole 1. třída

Co je to projektový den? Pokusím se vám představit jak probíhal v první třídě. 

Děti, umíte už číst? Ne? A myslíte, že byste přečetli celou knížku? Že to nezvládnete, neumíte ještě všechna písmenka? Já vám prostřednictvím knížky Kouzelný polštář od Kateřiny Sechovcové ukážu, že to zvládne každý z vás. Tak otevíráme společné čtení… holčička leží v posteli, má zelenou peřinku a polštář s kočičkami. Maminka jí čte pohádku na dobrou noc, když v tom se jedna kočička z polštářku zvedne a skočí na maminčinu sukni, která je plná klubíček….. tak co, zvládli jsme přečíst knížku, která neměla ani jedno písmenko?
Líbil se vám příběh? Ano, tak si společně zkusíme „přečíst“ 6 obrázků z knížky Miloše Nováka. Po převyprávění příběhu jsem dětem přečetla nadpis – Ve snu se to někdy krásně footballistu dělá, ale váza, bohužel, už nezůstala celá. A víte jak se těmto obrázkům v rámečcích říká? Komix. Potom jsme si povídali o vzniku komixu, o našich známých autorech kreslených seriálů O. Sekorovi a J. Ladovi. No a co musí mít takový správný komix? Obrázky a text v bublinách. Tak a teď se z vás stanou komixoví autoři. Děti dostaly obrázky z velké knihy komixů a přilepovaly k nim vybarvené bubliny. Jednoduché texty Jé! Haf. Bum!!zvládli i prvňáci a doplnili tak text Na někoho vyzrát, není lehká věc: Hleďme na Frantíka, dokázal to přec.
Dále jsme si prohlíželi nejznámější dětský komixový časopis Čtyřlístek, knížky Polda a Olda, Poklad kapitána Kida a populární Žížaláky, které znají děti z Večerníčku. Už jste zvládly dolepit bubliny a teď si vytvoří každý z vás vlastní komixový příběh. První obrázek byl předtištěný a další dva děti domalovaly a doplnily bublinami.


 

—————

Zpět