Petra Braunová v Olešnici

10.04.2024 10:15

9. dubna jsme společně s páťáky v knihovně přivítali spisovatelku Petru Braunovu. Hned v úvodu jim autorka povyprávěla jak začíná práce s textem, spolupráce s ilustrátory, redaktory i nakladateli. Po kratičkém představení knížek Sám v muzeu se už žáci ponořili do Domu doktora Fišera, kdy jednotlivé úryvky děti sledovaly se zatajeným dechem. Autorka čtení prokládala vysvětlivkami, co ji inspirovalo právě k napsání těchto konkrétních částí. Následovaly ukázky z knížky 3333 km k Jakubovi a příhody podle deníku Mirka Korbela, se kterým paní Petra knížku vytvořila. Příběh kluka a táty, kteří spolu nežili, ale vydali se společně na cestu na kolech a také, aby si možná našli cestu jeden ke druhému, zaujal celou třídu.

Třeťáky paní Petra „učila“ fantazii a na to plynule navázaly ukázky z knížky Nejdůležitější na světě je kouzelné jablko. Dále představila sérii knížek o Oliverovi, kdy se jí inspirací stal vlastní syn a zážitek u moře poté, co našli perlový náhrdelník a pátrali po jeho majitelce. Knížkou Evička lhářka žhářka besedování končilo a nikdo ze třeťáků by nechtěl žít jako neobyčejně chytrá, ale lhavá a potměšilá holka.

Na závěr besed nechybělo podepisování knížek z knihovny a společné focení. Ještě jednou, na dálku děkuji paní Petře Braunové za úžasně strávené dopoledne a velké díky patří také metodičce regionu Heleně Jalové, která nám krásné setkání zprostředkovala a autorku do Olešnice přivezla.

—————

Zpět